Vanliga frågor & svar.

Vi har samlat de vanligaste frågorna vi brukar få. Har du en fråga som inte besvaras nedan så hör av dig, vi guidar dig till rätt energilösning!

Värmepumpar

Vilken värmepump är bäst?
Vilken värmepump som är bäst beror på dina specifika behov och förutsättningar. För att välja rätt värmepump, överväg faktorer som klimat, budget och fastighetens storlek. Boka en kostnadsfri rådgivning med oss så hjälper vi hitta den bästa värmepumpen för dig!
Hur kan jag minska elförbrukningen?

Du kan minska elförbrukningen genom att justera temperaturen. Under vinterhalvåret kan du spara cirka 5% av elen som används till uppvärmning för varje grad som du sänker. Kom även ihåg att underhålla värmepumpen regelbundet, bland annat genom att rengöra filtret. Du kan även använda timerfunktionen för att sänka temperaturen när du inte är hemma. Dessa åtgärder hjälper dig att maximera värmepumpens prestanda och härmed minska elförbrukningen.

Hur länge håller en värmepump?
En värmepumps livslängd varierar beroende på typ och förutsättningar. En bergvärmepump kan hålla i 15–20 år, ibland upp till 25 år. En luft/vattenvärmepump håller ofta 15–20 år, medan en luft/luftvärmepump brukar hålla 8–12 år. Frånluftsvärmepumpar har en livslängd på cirka 15 år. Observera att dessa angivelser är en uppskattning och den faktiska livslängden påverkas av flertalet faktorer.
Låter värmepumpen mycket?
En värmepump låter vanligtvis inte mycket. De flesta moderna modeller är designade för att vara tysta och har ljudnivåer som kan jämföras med ett kylskåp eller en fläkt. Ljudet kan variera beroende på typ och installation, men de är generellt inte störande.
Hur miljövänlig är värmepumpen?
Värmepumpens miljöpåverkan beror på tillverkningsprocessen, driften och återvinningen. Vid drift är de mest miljövänliga när de drivs av förnybar el. Återvinning av metaller minskar miljöpåverkan vid skrotning. En värmepump med svensk elmix är lika miljövänlig som fjärrvärme producerad med biobränsle.
Hur lång är garantin?
IVT erbjuder en garantiplan på 6 år gällande värmepumpen samt 10 år på kompressorn. Denna garantiplan förutsätter garantiservice vid 3 respektive 5 år.
Hur fungerar ROT-avdrag vid installation av en värmepump?

När du installerar en värmepump kan du som uppfyller kraven nyttja ROT-avdraget för arbetskostnaden. Hur stort avdraget blir beror på typen av värmepump och tidigare utnyttjade ROT-avdrag. För detaljerad information, besök Skatteverkets sida.

Vad är COP?
COP, eller Coefficient of Performance, är ett mått på verkningsgrad. Det anger hur mycket värmeenergi du får tillbaka för den el som värmepumpen förbrukar.
Vad kostar en värmepump?
Kostnaden för en värmepump varierar beroende på typ och modell. För att hjälpa dig välja rätt värmepump och beräkna kostnaden för installationen erbjuder vi en kostnadsfri konsultation.
Vad betyder inverterstyrd?
Inverterstyrning innebär att värmepumpen kontinuerligt anpassar sin drift genom att reglera kompressorns hastighet baserat på varmvattenförbrukning och utomhustemperaturens skiftningar. Det ger jämnare och mer energisnål värmeproduktion, samtidigt som det minskar slitaget på värmepumpens komponenter.
Jag får larm på min värmepump, vad betyder det?

Om ett larm utlöses på din värmepump kan det i vissa fall vara något du kan åtgärda själv. I andra fall kan det kräva att en av våra servicetekniker kommer ut till er för att felsöka. Titta gärna vår lista på Vanliga felkoder för att se om du kan åtgärda problemet själv.

Luft/luft

Hur fungerar en luft/luftvärmepump?
En luft/luftvärmepump är en typ av värmepump som använder utomhusluften som värmekälla och kan både värma och kyla inomhusluften. Den fungerar genom att ta energi från utomhusluften och överföra den till inomhusluften via en gasfylld krets.
Vad är fördelarna med en luft/luftvärmepump?
Fördelarna med en luft/luft värmepump är att den både kan värma och kyla inomhusluften effektivt med hjälp av utomhusluften som värmekälla, vilket ger energieffektivitet och komfort året runt. Därtill så kan en modern luft/luftvärmepump rena samt avfukta inomhusluften på ett effektivt vis. Luft/luftvärmepumpen är även smidig att placera utefter behov.
Hur ofta behöver jag rengöra filtret?
Filtret i din luft/luftvärmepump bör rengöras åtminstone varannan vecka för att säkerställa optimal prestanda.

Luft/vatten

Hur fungerar en luft/vatten värmepump?
En luft/vatten värmepump är en typ av värmepump som använder utomhusluften som värmekälla för att producera värme och varmvatten till ett hus eller en byggnad. Den fungerar genom att ta energi från utomhusluften och överföra den till inomhusluften via en vätskefylld krets.
Vad är fördelarna med en luft/vatten värmepump?
Några av fördelarna med en luft/vatten värmepump är effektiv uppvärmning och varmvattenproduktion, låga driftskostnader, flexibilitet och enkel installation.
Hur ofta ska jag rengöra partikelfiltret?
Rekommenderat är att rengöra partikelfiltret 2-3 gånger de första veckorna efter installation. Efter det bör partikelfiltret rengöras några gånger per år för att säkerställa optimal funktion och energieffektivitet.
Kan jag värma min pool med en luft/vatten värmepump?
Att ansluta en luft/vatten värmepump till en pool är i de flesta fall möjliga. Kontakta oss så hjälper vi dig gärna med dina frågor.

Frånluftsvärmepump

Hur fungerar en frånluftsvärmepump?
Luft från kök och våtutrymmen leds genom frånluftsventiler till värmepumpen, där värmen återvinns effektivt innan luften ventileras ut. Samtidigt tas ny luft in via väggventiler vilket gör att husets alla rum blir ventilerade. Detta gör det till en energieffektiv metod för att ventiler samt värma huset och producera varmvatten.
Vad är fördelarna med en frånluftsvärmepump?
Fördelarna med en frånluftsvärmepump är effektiv återvinning av värme från uteluften som ventileras ut, låga driftskostnader och möjligheten att integrera med befintliga värmesystem för att minska energiförbrukningen och spara pengar.

Berg/jord/sjö

Hur fungerar berg/jord/sjö värmepump?
Berg-, jord- och sjövärme är typer av värmepumpsystem som utnyttjar energin lagrad i berg, mark eller sjöar för att värma eller kyla byggnader. Bergvärme använder värmen som lagras i berggrunden genom borrhål och värmepumpar, medan jordvärme och sjövärme utnyttjar värmen från marken eller sjövattnet genom mark- eller sjökollektorer.
Vad är fördelarna med berg/jord/sjö värme?
Fördelarna med berg-, jord- och sjövärme inkluderar hög effektivitet och stabilitet i temperaturreglering, låga driftskostnader på lång sikt, minimal miljöpåverkan och möjligheten att vara självförsörjande på energi.
Behöver jag tillstånd för att borra efter bergvärme på min egen tomt?
Ja, du behöver tillstånd för att borra efter bergvärme. Ansökan sker till Miljö och Hälsa i din kommun.

Solceller

Hur fungerar solceller?
Solceller producerar el när solen lyser på dem. När solens ljus träffar solcellens yta genererar det en elektrisk ström i materialet, vilket skapar en elektrisk spänning. Solceller producerar likström som skickas till växelriktaren som omvandlar denna till växelström. Växelströmmen används sedan i huset.
Hur mycket energi kan solceller generera?
Mängden energi som solceller kan generera beror på flera faktorer, inklusive solcellens effektivitet, storlek, placering och solens intensitet. Generellt sett kan solceller generera från några watt till flera kilowatt energi per kvadratmeter solcellsyta under en solig dag.
Hur påverkas solcellers effektivitet av väderförhållanden?
Solcellers effektivitet kan påverkas av flera väderförhållanden. För att fungera optimalt behöver solceller hög solintensitet, vilket ger mer ljus till solcellerna för att producera elektricitet. Höga temperaturer kan dock minska effektiviteten något, även om moderna solceller är designade för att hantera värme väl. Molniga eller skuggade förhållanden minskar mängden solenergi som når solcellerna, vilket direkt påverkar deras effektivitet. Dessutom kan hög luftfuktighet eller luftföroreningar i vissa fall minska solcellernas prestanda genom att blockera solens strålar eller reducera ljusets genomtränglighet. Trots dessa variationer är solceller en pålitlig och hållbar energikälla som kan fungera under olika väderförhållanden.
Kan jag kombinera min värmepump med solceller?
Solceller och värmepump är en strålande kombination. Solceller fångar upp solens energi och omvandlar den till ström som du kan använda som hushållsel, inklusive för att driva din värmepump. Detta ger dig en lokalproducerad och helt klimatneutral uppvärmning och sänker dina elkostnader ytterligare.
Behöver man ett batteri till sina solceller?

Genom att lagra och använda mer av din egenproducerade, fossilfria solel kan du sänka elräkningarna mer än med enbart solceller. Du köper mindre el och kan undvika att köpa el när timpriset är högt, vilket gör dig mindre påverkad av elprisets svängningar. Dessutom höjer en solcellsanläggning med batteri värdet på din villa.

Hur lång tid tar det från beställning av solceller till att min solcellsanläggning är monterad?
Vi räknar med att er solcellsanläggning är monterad inom 6 veckor från signerad offert.
Var kan växelriktaren placeras?
De flesta växelriktare har en hög IP-klassning och kan placeras både ut och inne. Vid placering ute ska man tänka på att hålla den så skydda som möjligt och inte i direkt sol.
Vad är skillnaden mellan solceller och solpaneler?
Solceller är de individuella enheterna som genererar elektricitet, medan solpaneler är sammansättningar av flera solceller som arbetar tillsammans för att producera mer ström.
Hur länge håller solceller?
Solceller har vanligtvis en lång livslängd och kan hålla i minst 25 till 30 år eller mer med korrekt underhåll.
Vad är fördelarna med solceller?
Solceller erbjuder ren och kostnadseffektiv energi från solens ljus utan utsläpp. De minskar beroendet av externa energikällor, kräver minimalt underhåll, och kan installeras på olika platser och skala. Solceller bidrar till lägre elkostnader och kan även generera inkomst genom försäljning av överskottsel, vilket gör dem till en hållbar och ekonomiskt fördelaktig energilösning.
Kräver solceller något underhåll?
Solceller kräver minimalt underhåll. Det räcker oftast med att hålla dem rena och fria från smuts och löv. Vi rekommenderar även regelbunden inspektion för att säkerställa att inget blockerar solljuset och att systemet fungerar korrekt.
Vilka avdrag finns för solceller?

I Sverige har vi flera stöd och avdrag som kan nyttjas vid installation av solceller. ROT-avdraget kan användas för arbetskostnaden vid installation av solceller. Det finns även ett Grön teknik-avdrag som gör det möjligt att få skattereducering på material- och arbetskostnader.

Läs mer på om ROT-avdrag här

Läs mer om Grön teknik-avdrag här

Vad krävs för att kunna installera solceller?
För att kunna installera solceller krävs det ett tak av god konstruktion och skick. Takytan bör även vara riktat mot syd, sydväst eller sydost och till största del vara fri från skugga. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig vidare i dina planer för solceller.
Vad kostar solceller?
Det finns många faktorer som spelar roll vid beräkningen av en solcellsanläggning. Men ett riktpris är ungefär 99 500:- efter avdrag på en 8kWp anläggning. Kontakta oss så hjälper vi ta fram en mer exakt offert utifrån dina önskemål och behov.
Hur lång är garantin för solceller?
Solpanelernas produktgarantier ligga mellan 15 och 25 år. Deras produktionsgaranti är på cirka 25 år.

Ring 042-311 61 30

Vi är medlem i branschorganisationen SKVP vilket gör att du kan anlita oss tryggt!

Värmepumpar

Minska dina bekymmer & driftkostnader.

Solceller

En ren & kostnadseffektiv energikälla.

Batterilager

Energiförsörjning under molniga dagar & nattetid.

Laddboxar

Säkert & enkelt att ladda elbilen hemma.

Service

En värmepump kräver regelbunden service.

Helsingborg
Pimpstensgatan 1
254 68 Helsingborg

Höganäs
Köpmansgatan 12 A
263 38 Höganäs

Södra Sandby
Skattebergavägen 7
247 34 Södra Sandby

Följ oss

Besök gärna vårt showroom i Höganäs för inspiration & diskussion.

Köpmansgatan 12 A