Högtryckslarm
Värmepumpar som ansluts till ett värmesystem är beroende av att cirkulationen över element och golvvärmeslingor fungerar som den ska. Exempel på larm som kan uppstå om det är problem med värmesystemet är till exempel högt värmebärardelta, högtryckspressostat, lågt systemtryck samt hög temperatur framledning. Felet beror oftast på att flödet över värmesystemet inte fungerar som det ska vilket kan bero på ett igensatt filter, luft i systemet eller en cirkulationspump som slutat fungera.
Åtgärder:
- Kontrollera vattentrycket i värmesystemet genom att läsa av tryckmätaren som ofta sitter i anslutning till värmepumpen eller i vissa modeller finns inbyggd. Ett lagom tryck för de flesta villor är 1,0–1,5 bar. Fyll om nödvändigt med påfyllningsventilen.
- Avlufta element
- Rengör det smutsfilter som är till för att skydda värmepumpen mot partiklar i värmesystemet.
- Kontrollera termostatventilerna på elementen. Ventilen kan fastna och elementet blir då helt kallt och förhindrar vattenflödet samt att rummet blir uppvärmt.
Fasfelslarm
Vissa larm beror på att värmepumpen inte får ström på rätt sätt. Exempel på dessa larm är fasbortfall, motorskydd, fasfel, fasföljdslarm eller helt enkelt att värmepumpen slutat fungera och displayen är svart.
Åtgärder:
- Kontrollera att säkringarna till värmepumpen är hela, både i elcentralen samt huvudsäkringarna till huset. I äldre hus sitter det smältsäkringar (proppar), och i vissa fall kan indikatorn sitta kvar trots att säkringen är trasig. Skruva ut säkringen och kontrollera extra noga, byt ut den om du är osäker. Se till att du använder rätt storlek på säkringen. Den mest vanliga till berg-, jord-, och luft/vattenvärmepumpar är 16A, respektive 10A till luft/luftvärmepumpar. Smältsäkringar till värmepumpar skall vara tröga säkringar som brukar indikeras med en symbol liknande ett snigelskal.
- Om säkringarna frekvent löser ut eller går sönder är det dags att kontakta installatör eller serviceombud.
Lågtryckslarm
En berg-/jordvärmepump kan ge larm som benämns lågtryckslarm, pressostat låg eller lågtryckspressostat. Dessa larm beror oftast på att det finns flödesproblem över kollektorslingan i berget eller marken. Det kan till exempel vara smuts som satt igen ett filter, otillräckligt med frysskyddsvätska eller en cirkulationspump som slutat fungera.
Åtgärder:
- Stäng av värmepumpen
- Kontrollera och rengör filtret som sitter monterat mot mark/jord-slingan. I de flesta modeller sitter filtret monterat utanför värmepumpen.
Överhettningsskyddet löser ut.
Överhettningsskyddet finns till för att göra din värmepump säkrare och skydda mot för hett vatten. Att överhettningsskyddet löst ut beror oftast på samma orsaker som nämns ovan avseende högtryckslarm.
Åtgärder:
- Du behöver återställa larmet med en knapp som finns inuti värmepumpen. Exakt var på värmepumpen knappen sitter varierar mellan olika modeller. Här hittar du anvisningar om hur du gör för de flesta av IVT:s värmepumpar
- Se punkter under avsnitt högtryckslarm
Återkommer felet upprepade gånger, kontakta du oss så kommer vi ut och kontrollerar och undersöker felet.
Ring 042-311 61 30
Vi är medlem i branschorganisationen SKVP vilket gör att du kan anlita oss tryggt!
Värmepumpar
Minska dina bekymmer & driftkostnader.
Solceller
En ren & kostnadseffektiv energikälla.
Batterilager
Energiförsörjning under molniga dagar & nattetid.
Laddboxar
Säkert & enkelt att ladda elbilen hemma.
Service
En värmepump kräver regelbunden service.
Skånska Energilösningar AB
Helsingborg
Pimpstensgatan 1
254 68 Helsingborg
Höganäs
Köpmansgatan 12 A
263 38 Höganäs
Södra Sandby
Skattebergavägen 7
247 34 Södra Sandby
Följ oss
Besök gärna vårt showroom i Höganäs för inspiration & diskussion.
Köpmansgatan 12 A